Pred budovou knižnice v centre mesta inštalovali nový bibliobox

02.08.2012 Prešov

Prešov 1.augusta (TASR) – Vrátenie kníh vypožičaných z Knižnice P.O. Hviezdoslava v Prešova bude omnoho jednoduchšie. Pred budovou knižnice na Hlavnej ulici 139 dnes popoludní oficiálne sprevádzkovali nový bibliobox. Na jeho zakúpenie získali grant vo výške 4.250 eur z Ministerstva kultúry SR.

Riaditeľka knižnice Marta Skalková zdôraznila, že v prvom rade chceli vyjsť v ústrety čitateľom a rozšíriť, zatraktívniť a zjednodušiť ponuku služieb. Každá moderná knižnica by, podľa nej, mala mať takýto systém, aby čitatelia mali možnosť vrátiť knihy nonstop počas 24 hodín.

"Predpokladám, že týmto spôsobom odbúrame aj mnoho upomienok. Čitatelia takto nebudú obmedzovaní otváracími hodinami v prípade, že im pracovné alebo iné povinnosti neumožnia stihnúť stanovenú hodinu. Takto jednoducho knihu vrátia," tvrdí Skalková. Box umiestnili pred budovu v centre mesta v priestore, ktorý je monitorovaný mestskou kamerou.

"Knihy budú naše kolegyne vyberať, budú ich odpisovať z konta a do 24 hodín si to môžu čitatelia aj skontrolovať na internete," hovorí Skalková a dodáva, že ak by mali nejaké sankcie, tie si vysporiadajú pri najbližšej návšteve knižnice.

"Na biblioboxe máme hneď aj návod na použitie, takže nemôže sa stať, že by ho čitatelia nevedeli obslúžiť. Jednoducho sa kniha vloží, je tam systém, ktorý knihu pekne uloží, aby sa nepoškodila," vysvetľuje Skalková.

Oxana Ferancová zo spoločnosti, ktorá spomínané samoobslužné systémy vyrába, dnes pre médiá uviedla, že záujem o tieto boxy stúpa.

"Takéto bioblioboxy sme začali vyrábať zhruba pred dvomi rokmi. Odvtedy si samoobslužné zariadenie na vracanie kníh objednalo 12 knižníc zo Slovenska a asi 35 knižníc z Českej republiky," konštatovala Ferancová.

Riaditeľka prešovskej knižnice pripomenula, že vo svojich fondoch v súčasnosti majú vyše 200.000 zväzkov kníh, väčšina je vo voľnom výbere. V databázach registrujú približne 15.000 čitateľov.
 

Vyberte región